Den mest almindelige boligform I Danmark er enfamilieshuse. Altså, når vi taler om ejerboliger. Om lejligheder er den mest almindelige, sådan set over en kam, er ikke lige til at gennemskue. Men, da vi i Danmark stadigvæk helst ejer vores egen bolig, så er det rimeligt at antage, at enfamilieshuse er den mest almindelige boligform. Vi skal dog lige være opmærksomme på, at et halvt dobbelthus også tæller som enfamiliehus. Ligesom rækkehuse også gør det.
Vi passer vores boliger
Da vi ejer vores boliger, så passer vi naturligvis på dem. Vi ser gerne, at værdien af huset stiger. Det betyder, at vi kan få adgang til lån, når vi har brug for det. Men, der er dog mange, som tror at et hus kun skal passes med rengøring, maling af facader og træværk. Det er rigtigt nok. Men du har en pligt til også at passe på alt det, som du ikke ser til dagligt i dit hus. Fx skal du være opmærksom på isoleringen af hulmurene. Du kan ikke se dem. Men dårlig hulmursisolering fører ikke kun til tårnhøje varmeregninger. Den kan medføre sygdom og vil helt sikkert give dig fugtskader, som er ret dyre at udbedre.
Hulmursisolering er guld værd
Ja, jeg skal ikke fortælle dig, hvad du skal gøre. Jeg råder dig bare til at tjekke hulmurene jævnligt. Det er nemlig sådan, at selvom den forrige ejer af din bolig forsikrede dig om, at der var lavet hulmursisolering for nyligt, så kan isoleringsmaterialet jo nemt forvitre. Og hvem ved i virkeligheden, hvad det er for et materiale, der ligger i hulmuren? I dag har vi jo nye teknologier og nye materialer – også isoleringsmaterialer, så måske skulle du få tjekket hulmursisoleringerne i dit hus igen snart?
Du behøver ikke at blive forskrækket og fare ud og få fat i en energiekspert lige med det samme. Du kan starte med at mærke efter indenfor. Når du fyrer op – her i vinterkulden – er der så områder i stuen eller værelserne, hvor du synes, at kulden bare har fat – eller endda trænger ind? Hvis ja, så er det muligvis hulmursisoleringen, som den er gal med. Og så skal du have fat i energieksperten. Han eller hun vil nemlig kunne måle, om isoleringen af hulmuren er tilstrækkelig. Højest sandsynligt vil der være brug for, at du får lavet en efterisolering af hulmuren. Men der kan også være tilfælde, hvor der skal laves en helt ny hulmursisolering.
Det er ikke så langvarigt
Det tager ikke så lang tid at få lavet en efterisolering – eller en ny hulmursisolering. Højest en dags tid. Og nej, du behøver slet ikke at være til stede, når håndværkerne (isolatørerne) udfører deres job. Du skal bare udføre dit arbejde og glæde dig over, at du vil kunne mærke forbedringen lige med det samme, når du kommer hjem fra arbejde: Der vil være lunt i huset, og ingen kolde pletter. Efter ganske kort tid, vil du også kunne se fordelene ved at få lavet den loftsisolering, som I har talt om i et par år nu. Isolering af loft er nemlig lige så vigtig som hulmursisolering.