De færreste af os ønsker sig at komme ud for en trafikulykke. Heldigvis så ser vi da også, at antallet af dræbte eller tilskadekomne efter trafikulykker er faldende. Faktisk så var tallet for 2021 det laveste nogensinde lige siden statistikken blev etableret hos Danmarks Statistik. Statistikken baseres på politiets registreringer. Der var tale om i alt 2737 personer. Kigger vi lidt mere grundigt på statistikken, så viser det sig, at omkring 30% af alle personskaderne ramte cyklister. Det er faktisk lidt chokerende. Det svarer til 820 personer, hvilket vil sige mindst to personer dagligt. Er der tale om hjernerystelser eller piskesmæld? Det fortæller statistikken desværre ikke noget om. Der er sikkert tale om flere forskellige skader. Brækkede arme og ben. Piskesmæld og hjernerystelser. Forstuvede ankler eller håndled.
34.000 kom til skade
Det, der dog er lidt tankevækkende er, at hvis vi sammenholder tallene fra både politiets og hospitalernes akutmodtagelsers registreringer, så var der tale om at godt 34.000 personer kom til skade i trafikken. (Tallet er fra 2018, som er det sidst tilgængelige tal!) Det betyder, at der sker mange flere trafikulykker, end vi tror. Vi er åbenbart ikke særligt dygtige til at føre vores biler. Det viser sig nemlig at mere end 40% af alle trafikulykker kun vedrører bilisterne. Skal vi introducere trafikulykker, hvor vi kigger på motorcykler, elcykler og fodgængere? Helst ikke flere tal, vel?
Vi har allerede set, at 40% af alle trafikulykker kun involverer bilister og at 30% involverer cyklister. Vi har set, at antallet mellem de ulykker, der bliver registreret af politiet og dem, der registreres på skadestuerne, er meget forskellige. Så: Hvis 40% af alle skadestueregistrerede personskader som følge af trafikulykker kun handler om bilister, så kan vi antage, at rigtigt mange mennesker lider af piskesmæld. Måske et sted mellem 13.000 og 15.000 personer. Det er ikke så lidt.
Mange har søgt om erstatning
Mange af disse personer har muligvis søgt om piskesmæld erstatning. De fleste af dem er givetvis blevet afvist af deres forsikringsselskab, fordi de ikke har kunnet opfylde betingelserne, som forsikringsselskaberne kræver, for at de vil overveje erstatning som følge af piskesmæld. En af betingelserne er nemlig, at piskesmæld skal registreres senest indenfor 72 timer efter trafikulykken. Sker det ikke, vil forsikringsselskaberne ikke udbetale erstatning. Grunden er, at et piskesmæld kan ikke ses på scanninger eller røgten. De kan kun registreres som udsagn om smerte.
Først lægen og så advokaten
Er du derfor en af de uheldige bilister, som måske har fået et piskesmæld efter en ’ubetydelig’ ulykke, så sørg for, at du gør to ting: 1: Få en aftale med din læge, hvor du kan blive undersøgt for muligheden for at lide af piskesmæld. 2: Find dig en dygtig erstatningsadvokat, der eventuelt har speciale i trafikulykker og piskesmæld erstatning. Det er nemlig ikke en simpel proces, I skal igennem. Derfor skal du stole 100% på din advokat. Så vælg en, du har tillid til. Også selv om det måske ikke lige er hans speciale i arbejdsskade erstatning, du har brug for. Tilliden og samarbejdet er det vigtigste i alle erstatningssager. Så: Tøv ikke med at tale med din advokat om din erstatningssag. Han eller hun vil hjælpe dig.